Przejdź do głównej zawartości


MASŁO ORZECHOWE
 

Najlepsze z najlepszych smarowideł na chleb, 
cudowny dodatek do ciast, a nawet do kotletów! przepis tutaj
Zdrowe i dające mnóstwo energii. 

Na jesień jak znalazł..




 


Składniki:
  • 400g orzeszków ziemnych (można pobawić się w obieranie, można kupić w paczce) 
  • 5-7 łyżek oleju 
  • szczypta, bądź kilka szczypt soli 





Przygotowanie:

Aby zrobić masło orzechowe potrzebny jest jakiś młynek. Ja używam młynka do kawy, 
może to być końcówka blendera do ścierania, bądź jakaś inna maszynka, która będzie
wstanie zetrzeć orzechy w drobny pył. 


Przed zmieleniem można uprażyć orzechy na patelni (na jednej łyżce oleju), wtedy masło
będzie miało ciekawy posmak, ale po pierwsze 
zajmuje to więcej czasu, a po drugie orzechy 
tracą część wartości odżywczych w wysokiej
temperaturze, zatem można ten etap pominąć. 

Po zmieleniu orzechów dosypuję soli do smaku i zaprawiam olejem. Gotową całość wkładam do słoika i przetrzymuje w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉