Najlepsze z najlepszych smarowideł na chleb,
cudowny dodatek do ciast, a nawet do kotletów! przepis tutaj
Zdrowe i dające mnóstwo energii.
Na jesień jak znalazł..
Składniki:
- 400g orzeszków ziemnych (można pobawić się w obieranie, można kupić w paczce)
- 5-7 łyżek oleju
- szczypta, bądź kilka szczypt soli
Przygotowanie:
Aby zrobić masło orzechowe potrzebny jest jakiś młynek. Ja używam młynka do kawy,
może to być końcówka blendera do ścierania, bądź jakaś inna maszynka, która będzie
wstanie zetrzeć orzechy w drobny pył.
będzie miało ciekawy posmak, ale po pierwsze
zajmuje to więcej czasu, a po drugie orzechy
tracą część wartości odżywczych w wysokiej
temperaturze, zatem można ten etap pominąć.
Po zmieleniu orzechów dosypuję soli do smaku i zaprawiam olejem. Gotową całość wkładam do słoika i przetrzymuje w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz