Przejdź do głównej zawartości

na fioletowo

Naleśniki jagodowe.


Naleśniki zawsze robię na wyczucie, piekłam je już tyle razy, że nie potrafię podać proporcji składników. Jak ktoś lubi naleśniki to będzie wiedział... co i jak. Tym razem na fioletowo. Ze słodkim twarożkiem i jagodami. Polane kwaśną śmietanką.

Dwa jajka, trochę mąki, trochę wody (najlepiej gazowanej), trochę mleka, szczypta cukru. Wszystko mieszamy. Masa musi być płynna. Na koniec 2 garści jagód, zmiksowane dodaję do ciasta. Mieszam.

Smażę na rozgrzanej, suchej patelni. Wychodzi 8 -12 placków. W zależności od wielkości patelni i preferowanej grubości.

Naleśniki najbardziej lubię smażyć w towarzystwie. Mogę wtedy zrobić magiczną sztuczkę. Której sekretu nie mogę tu zdradzić. Uwielbiam smażyć naleśniki.

Kostka białego sera, półtłusty - jak  szaleć to szaleć. 2-3 łyżki cukru, odrobina śmietany. Tworzą słodką grudkowatą konsystencję.

Na placek wsypuję garstkę jagód, łyżkę twarogu, zawijam.

Przed podaniem można je obsmażyć lekko na patelni. Położyć kleks kwaśnej śmietany. Na tych prezentowanych na zdjęciach są kawałeczki dojrzałego mango, listki mięty i kwiaty ogrodowe. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z