TARTA JAGODOWO - BUDYNIOWA
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- budyń waniliowy
- mleko do budyniu
- jagody
Przygotowanie:
Ciasto trzeba szybko zagnieść i włożyć na minimum dwie godziny do lodówki (ewentualnie na krótszy okres do zamrażalnika).
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Celsjusza, ciasto rozłożyć na okrągłej formie do tarty, podziurawić widelcem. Piec około 20-30 minut. Aż się zarumieni.
Ugotować budyń, zgodnie z przepisem na torebce.
Na przestudzone ciasto rozsmarować, wystudzony (ale nie zimny) budyń i posypać jagodami. Można ewentualnie oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz