KOTLECIKI Z TWAROGU I KASZY GRYCZANEJ
składniki:
100g kaszy gryczanej
250 g twarogu
2 ząbki czosnku
garstka świeżej pietruszki
garstka zmielonego siemienia lnianego
sól i pieprz
1 jajko
trochę mąki, płatków owsianych i bułki tartej
olej do smażenia
przygotowanie:
Gotujemy kaszę gryczaną. W międzyczasie obieramy, rozgniatamy i siekamy czosnek. Myjemy świeżą, pachnącą zieloną pietruszkę. Siekamy na deseczce, posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wrzucamy biały serek i zgniatamy go widelcem. Dodajemy zioła z przyprawami, siemię lniane, czosnek i ponownie mieszamy. Ugotowaną kaszę odstawiamy na parapet, aż ostygnie. Ja w międzyczasie zabrałam się za gotowanie mojej ulubionej zupy pomidorowej. Co prezentuję poniżej, ale nie mogę podać przepisu na nią, bo jest tajemnicą. Gdy kasza ostygnie. Dosypujemy ją do twarogu i mieszamy, mocno ugniatamy, aż zacznie się kleić. Jeśli będzie sypka, można dodać jajko. Następnie formujemy kotleciki i panierujemy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej i ołatkach owsianych. Rozgrzewamy patelnię i smażymy dosłownie przez chwilę, aby ładnie się zarumieniły. Można je jeść same, w towarzystwie sałatki, sosu, czy z jajkiem sadzonym... co podpowie fantazja...
Komentarze
Prześlij komentarz