Przejdź do głównej zawartości


KOTLECIKI Z TWAROGU I KASZY GRYCZANEJ

składniki:
100g kaszy gryczanej 
250 g twarogu
2 ząbki czosnku
garstka świeżej pietruszki
garstka zmielonego siemienia lnianego
sól i pieprz
1 jajko
trochę mąki, płatków owsianych i bułki tartej 
olej do smażenia

przygotowanie:

Gotujemy kaszę gryczaną. W międzyczasie obieramy, rozgniatamy i siekamy czosnek. Myjemy świeżą, pachnącą zieloną pietruszkę. Siekamy na deseczce, posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wrzucamy biały serek i zgniatamy go widelcem. Dodajemy zioła z przyprawami, siemię lniane, czosnek i ponownie mieszamy. Ugotowaną kaszę odstawiamy na parapet, aż ostygnie. Ja w międzyczasie zabrałam się za gotowanie mojej ulubionej zupy pomidorowej. Co prezentuję poniżej, ale nie mogę podać przepisu na nią, bo jest tajemnicą. Gdy kasza ostygnie. Dosypujemy ją do twarogu i mieszamy, mocno ugniatamy, aż zacznie się kleić. Jeśli będzie sypka, można dodać jajko. Następnie formujemy kotleciki i panierujemy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej i ołatkach owsianych. Rozgrzewamy patelnię i smażymy dosłownie przez chwilę, aby ładnie się zarumieniły. Można je jeść same, w towarzystwie sałatki, sosu, czy z jajkiem sadzonym... co podpowie fantazja... 





















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉