Przejdź do głównej zawartości


KOTLECIKI Z TWAROGU I KASZY GRYCZANEJ

składniki:
100g kaszy gryczanej 
250 g twarogu
2 ząbki czosnku
garstka świeżej pietruszki
garstka zmielonego siemienia lnianego
sól i pieprz
1 jajko
trochę mąki, płatków owsianych i bułki tartej 
olej do smażenia

przygotowanie:

Gotujemy kaszę gryczaną. W międzyczasie obieramy, rozgniatamy i siekamy czosnek. Myjemy świeżą, pachnącą zieloną pietruszkę. Siekamy na deseczce, posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wrzucamy biały serek i zgniatamy go widelcem. Dodajemy zioła z przyprawami, siemię lniane, czosnek i ponownie mieszamy. Ugotowaną kaszę odstawiamy na parapet, aż ostygnie. Ja w międzyczasie zabrałam się za gotowanie mojej ulubionej zupy pomidorowej. Co prezentuję poniżej, ale nie mogę podać przepisu na nią, bo jest tajemnicą. Gdy kasza ostygnie. Dosypujemy ją do twarogu i mieszamy, mocno ugniatamy, aż zacznie się kleić. Jeśli będzie sypka, można dodać jajko. Następnie formujemy kotleciki i panierujemy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej i ołatkach owsianych. Rozgrzewamy patelnię i smażymy dosłownie przez chwilę, aby ładnie się zarumieniły. Można je jeść same, w towarzystwie sałatki, sosu, czy z jajkiem sadzonym... co podpowie fantazja... 





















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z