Czego chcieć więcej w czerwcowe, parne popołudnie... Leniwa muzyka sączy się z głośników. Słodki obiad bez gotowania. Sałatka owocowa. Truskawki, winogrona, banan, posypka z posiekanego snickersa. Bomba witamin i finezja prostych smaków. Do tego naturalna, świeżo mielona kawa z mlekiem. Pół godziny leżakowania, głębokich oddechów i chłonięcia relaksu każdą komórką ciała. Później. Trzeba sięgnąć do notatek, bo znowu sesja, w poniedziałek egzamin...
Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu. Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji. Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...
Komentarze
Prześlij komentarz