Przejdź do głównej zawartości

ciastka orzechowe z mleczną czekoladą

Liście z drzew spadły. Orzechy suszą się w koszu pod kaloryferem. Zachciało mi się ciasteczek pachnących jesienią. Poniżej efekt moich zachcianek.. Ciastka są bardzo kruche i słodkie. Z filiżanką mleka stanowią idealny duet. 

składniki
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy 
  • cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)
  • mleczna czekolada (6-10 kostek)


przygotowanie

   Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę. Dosypujemy zmielone orzechy (ja mieliłam blenderem, częścią do siekania ziół) dalej mieszamy. Następnie leci mąka z proszkiem do pieczenia. Z wyrobionego ciasta robimy kulki, spłaszczone kulki, kwadraciki, romby lub inne kształty wykrojone za pomocą foremek. Obtaczamy każde ciastko w cukrze pudrze i siuuu do piekarnika. Rozgrzanego uprzednio do 150 stopni. Pieką się jakieś 25 minut (warto mieć na uwadze, że wiele zależy od piekarnika, każdy jest inny). Po wyjęciu z pieca odstawiamy ciastka do ostygnięcia i w "tak zwanym międzyczasie" roztapiamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Dekorujemy ostudzone ciastka rozpuszczoną czekoladą... 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie ...

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z ...

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉