Przejdź do głównej zawartości

ciastka orzechowe z mleczną czekoladą

Liście z drzew spadły. Orzechy suszą się w koszu pod kaloryferem. Zachciało mi się ciasteczek pachnących jesienią. Poniżej efekt moich zachcianek.. Ciastka są bardzo kruche i słodkie. Z filiżanką mleka stanowią idealny duet. 

składniki
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy 
  • cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)
  • mleczna czekolada (6-10 kostek)


przygotowanie

   Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę. Dosypujemy zmielone orzechy (ja mieliłam blenderem, częścią do siekania ziół) dalej mieszamy. Następnie leci mąka z proszkiem do pieczenia. Z wyrobionego ciasta robimy kulki, spłaszczone kulki, kwadraciki, romby lub inne kształty wykrojone za pomocą foremek. Obtaczamy każde ciastko w cukrze pudrze i siuuu do piekarnika. Rozgrzanego uprzednio do 150 stopni. Pieką się jakieś 25 minut (warto mieć na uwadze, że wiele zależy od piekarnika, każdy jest inny). Po wyjęciu z pieca odstawiamy ciastka do ostygnięcia i w "tak zwanym międzyczasie" roztapiamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Dekorujemy ostudzone ciastka rozpuszczoną czekoladą... 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z