Liście z drzew spadły. Orzechy suszą się w koszu pod kaloryferem. Zachciało mi się ciasteczek pachnących jesienią. Poniżej efekt moich zachcianek.. Ciastka są bardzo kruche i słodkie. Z filiżanką mleka stanowią idealny duet.
składniki
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- odrobina proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)
- mleczna czekolada (6-10 kostek)
przygotowanie
Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę. Dosypujemy zmielone orzechy (ja mieliłam blenderem, częścią do siekania ziół) dalej mieszamy. Następnie leci mąka z proszkiem do pieczenia. Z wyrobionego ciasta robimy kulki, spłaszczone kulki, kwadraciki, romby lub inne kształty wykrojone za pomocą foremek. Obtaczamy każde ciastko w cukrze pudrze i siuuu do piekarnika. Rozgrzanego uprzednio do 150 stopni. Pieką się jakieś 25 minut (warto mieć na uwadze, że wiele zależy od piekarnika, każdy jest inny). Po wyjęciu z pieca odstawiamy ciastka do ostygnięcia i w "tak zwanym międzyczasie" roztapiamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Dekorujemy ostudzone ciastka rozpuszczoną czekoladą...
Komentarze
Prześlij komentarz