Przejdź do głównej zawartości

placuszki z ziołami prowansalskimi



Opatulona mięciutkim kocem z filiżanką kawy piszę do Was, by podzielić się nowym pomysłem na śniadanie. Chłodny i szary jesienny poranek najlepiej rozpocząć ciepłym i pożywnym śniadaniem. Wolna niedziela kusi, aby się porozpieszczać i lenić. Gdybym była prezydentem, to wprowadziłabym prawo nakazujące jadanie niedzielnych śniadań tylko i wyłącznie w łóżku!



Placuszki to bardzo prosty przepis. 1 jajko od wiejskiej kury, która zaznała życia, trochę wody, trochę mąki pszennej, szczypta soli i sody oraz mała łyżeczka ziół prowansalskich. Jajko trzeba ubić, dodać mąkę i wodę, dokładnie wymieszać i doprawić. Konsystencja lejąca, dość gęsta. Smażymy na rozgrzanej patelni.


Placuszki zaserwowałam sobie z pastą z czerwonej fasoli o smaku suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem - przepis znajdziecie TU oraz z masłem orzechowym - przepis TU z pietruszką i granatem. Do tego filiżanka damn good coffee :) uzupełniana w nieskończoność.


Przepyszne to śniadanie. Nie zajmuje wiele czasu, jeśli ma się wcześniej przygotowane pasty, to zaledwie 10 minut roboty, a znacznie dłuższa przyjemność :) Rozpieszczajcie się jak należy cały długi dzień.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z