Avokado zawsze kojarzyło mi się jednoznacznie - z guacamole, czyli meksykańską pastą z czosnkiem, pomidorem, chilli, sokiem z limonki i kolendrą.
Awokado znane jest także jako Smaczliwka wdzięczna, czyż ta nazwa nie jest przeurocza? Już 7 000 lat p.n.e. zajadali się nim mieszkańcy Południowej Ameryki, z czasem przewędrowało do Ameryki Północnej, a obecnie robi karierę ogólnoświatową. Można je kupić właściwie w każdym markecie w Polsce.
Avokado ma wiele zastosowań: znakomicie zastępuje masło, nadaje się do koktajli, sałatek, świetnie komponuje się z jajkami, z pomidorem, wykorzystywane jest do sushi, a także stosuje się je w wielu przepisach na desery, jako baza kremów do tortów, czy samodzielny deser. O właściwościach zdrowotnych nie będę się rozwodzić, bo można by napisać o tym książkę, zresztą niejedna już powstała. Jednym słowem: smaczliwka wdzięczna to zdrowy tłuszcz, trzeba ją zajadać :)
Avokado daje bardzo dużo możliwości w sztuce kulinarnej. Jest super wdzięcznym warzywem o ile jest dojrzałe, a z tym bywa różnie. W końcu przyjeżdża do nas z drugiego końca świata. Jest jeden sprawdzony sposób na przypadek kiedy uda Wam się kupić twarde jak kamień warzywo, trzeba je owinąć w gazetę i schować na 2-4 dni do szafki, żeby było w ciemności. Zmięknie na bank :D
A kiedy jest już mięciutkie, dojrzałe i pachnące można się zabierać za czarowanie.
Dziś proponuję szybką pastę, która łączy Meksyk z Polską, czyli avokado z ogórkiem kiszonym.
Potrzebne będą:
- 1 dojrzałe avokado
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli
- pół łyżeczki czarnuszki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- nasionka granatu (opcjonalnie)
Avokado, ogórka i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy w miseczce i cieszymy się wyjątkowym smakiem.
Avokado ma gładką, tłustą konsystencję, ogórek kwaśny i chrupiący, cebula dodaje ostrości i podbija chrupkość pasty, a czarnuszka nadaje wyjątkowy smak każdej potrawie. Pasta wykończona sokiem z cytryny, solą i pieprzem staje się idealna kompozycją smaków.
Świetnie do niej pasują domowe nachosy.
Komentarze
Prześlij komentarz