Dziś proponuję bardzo zdrowy deser. Trufle czekoladowe bez glutenu, bez nabiału, bez gotowania, bez pieczenia i zasadniczo wegańskie, jeśli dany wegusek jada miód. ;)
Przygotowuje się je w 15 minut, trzeba tylko je porządnie schłodzić przed formowaniem w kulki, więc nie róbcie ich na 20 minut przed przyjściem gości ;)
Co będziemy potrzebować?
- puszka czerwonej fasoli
- 100 g daktyli
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki mąki kokosowej/ wiórków
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki orzechów
dodatkowo:
- kakao i wiórki do obtaczania kulek
Przygotowanie:
Na początku zagotowuję wodę i zalewam daktyle, aby zmiękły. Następnie rozgrzewam patelnię i prażę na niej pestki słonecznika i dowolne orzechy. Otwieram puszkę z fasolą i przekładam ją do sitka, aby dokładnie ją opłukać.
Fasolę, kakao, miód i odciśnięte z wody daktyle blenduję na gładką masę, następnie dodaję mąkę kokosową, prażone orzechy i pestki - mieszam łyżką. Można dodać troszkę więcej kokosa, jeśli masa jest bardzo luźna - jej konsystencja zależy od jakości fasoli i gęstości miodu.
Masę wkładamy do lodówki na jakieś 3 godziny, by stężała (jeśli chcecie przyspieszyć proces można ja włożyć do zamrażalnika ;)). Pozostaje już tylko uformować kulki i obtaczać w kakao i mące kokosowej, albo jakiejkolwiek innej posypce, którą lubicie.
Komentarze
Prześlij komentarz