suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
mokre:
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
1 jajko lub zamiennie można użyć siemię lniane (mielone siemie <2 łyżki> zalane małą ilością gorącej wodą utworzy gluta :D )
2 łyżeczki sosu sojowego
farsz:
- 2 papryki
- 1 cebula
- 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Zaczynamy od farszu. Paprykę i cebulę myjemy, kroimy i podsmażamy na patelni, następnie zostawiamy do ostudzenia. Następnie w jednej misce przygotowujemy składniki suche, a w drugiej mokre.
Do suchych wlewamy mokre, mieszamy i dodajemy paprykę z cebulą. Wymieszane nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Dekorujemy oliwkami.
Pieczemy 25 - 30 minut w temp. 180 st.C.
Komentarze
Prześlij komentarz