Przejdź do głównej zawartości

krem pomidorowy w 15 minut

Pomidorówkę kocham. Na milion sposobów kocham ją i gotuję. Zakochałam się w niej jeszcze jako dziecko. Tak jest to jeden ze smaków dzieciństwa, które nadaje wspomnieniom życia, barw, i smaku.... Kiedy sobie przypominam ten smak wizualizuje mi się te kluczowe pytanie mamy: "Z makaronem czy z ryżem?" Najczęściej wybierałam z makaronem, aaale z ryżem też jest dobra. Pomidorowa jest w ścisłej czołówce moich ulubionych zup, obok ogórkowej i szczawiowej - od lat.  



Przyszła mi do głowy taka ekstra szybka wersja, w sumie może posłużyć jako sos do makaronu, albo dip do bagietki czy nachosów (opcje wypróbowane) - bo jest super gęsta!

Składniki:
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
1 opakowanie passaty pomidorowej (300-400ml)
sól, pieprz, cukier
garść oregano 
olej
Przygotowanie:
Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę, na dno garnka wlałam olej, gdy się podgrzał wrzuciłam cebulę i zaczekałam, aż zeszkli się na złoty kolor i zmięknie. Wlałam passatę pomidorową, oddałam przyprawy i pomidory w puszcze, gotowałam przez kilka minut. Gotowe. 
Już chyba szybciej się nie da. 
Mega pomidorowa i do wykorzystania na wiele sposobów. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z