Przejdź do głównej zawartości

zapiekanka brukselkowo-ogórkowa

Jak chłodno to i zaraz głodno. Dobry czas na sycące zapiekanki. Szybko się je robi, można zużyć resztki zalegające w lodówce i dobrze się najeść. 

Brukselkę albo się kocha, albo się jej nienawidzi. Często bywa traumą z dzieciństwa. 

Ja miałam na tyle szczęśliwe dzieciństwo, że nikt mi jej nie obrzydził. Bardzo rzadko pojawiała się na naszym stole. Całkiem niedawno odkryłam ją jako ciekawy składnik w kuchni. Sos miodowo-musztardowy znakomicie pasuje do brukselki. Spróbujcie koniecznie. 



Zapiekanka brukselkowo-ogórkowa na kaszy jaglanej w sosie miodowo- musztardowym

składniki:

około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
około 30 dag ugotowanej na parze brukselki
2 duże ogórki kiszone

sos:

3 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka miodu
2 łyżki musztardy (u mnie 1 pełnoziarnistej i 1 kremowej)
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

szczypiorek do posypania



Kaszę gotujemy na sypko. Brukselkę myjemy, większe okazy kroimy na pół i gotujemy na parze. Ogórki płuczemy i kroimy w kostkę. 

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. 

Kaszę, brukselkę i ogórki łączymy i mieszamy podlewając sosem. Około 1/4 sosu zostawiamy do polania zapiekanki po wierzchu. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, lekko dociskamy łyżką i polewamy pozostawioną częścią sosu. Zapiekamy, aż ładnie się zarumieni. 

Na koniec posypujemy szczypiorkiem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z