Jak chłodno to i zaraz głodno. Dobry czas na sycące zapiekanki. Szybko się je robi, można zużyć resztki zalegające w lodówce i dobrze się najeść.
Brukselkę albo się kocha, albo się jej nienawidzi. Często bywa traumą z dzieciństwa.
Ja miałam na tyle szczęśliwe dzieciństwo, że nikt mi jej nie obrzydził. Bardzo rzadko pojawiała się na naszym stole. Całkiem niedawno odkryłam ją jako ciekawy składnik w kuchni. Sos miodowo-musztardowy znakomicie pasuje do brukselki. Spróbujcie koniecznie.
Zapiekanka brukselkowo-ogórkowa na kaszy jaglanej w sosie miodowo- musztardowym
składniki:
około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
około 30 dag ugotowanej na parze brukselki
2 duże ogórki kiszone
sos:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka miodu
2 łyżki musztardy (u mnie 1 pełnoziarnistej i 1 kremowej)
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
szczypiorek do posypania
Kaszę gotujemy na sypko. Brukselkę myjemy, większe okazy kroimy na pół i gotujemy na parze. Ogórki płuczemy i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
Kaszę, brukselkę i ogórki łączymy i mieszamy podlewając sosem. Około 1/4 sosu zostawiamy do polania zapiekanki po wierzchu. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, lekko dociskamy łyżką i polewamy pozostawioną częścią sosu. Zapiekamy, aż ładnie się zarumieni.
Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz