Przejdź do głównej zawartości

pasta chrzanowa z czerwonej fasoli



Zdrowa przekąska na piątkowe before party? Ależ proszę!
Pasta chrzanowa z czerwonej fasoli z dodatkiem ostropestu wspomagającego pracę wątroby. 


Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju z ostropestu
1 duża łyżka chrzanu
sól
garść pestek  dyni
garść pestek słonecznika
jako posypka: pietruszka, mielone nasiona ostropestu 

Fasolę, chrzan, olej i sól ładujemy do michy blendera i miksujemy na gładka masę. Chrzanu możecie oczywiście dodać mniej lub więcej w zależności jak ostry smak lubicie. Pestki prażymy na suchej patelni. Pastę przekładamy do miski, posypujemy ziarnami, ozdabiamy siekaną pietruszką i mielonymi nasionami ostropestu. Gotowe! Jeszcze tylko jakieś lekkie pieczywo lub/i surowe warzywa do nabierania i małe party gotowe. Smaczne i zdrowe :D



OSTROPEST wspomaga pracę wątroby, chroni ją przed szkodliwym działaniem alkoholu. Jest zalecany przy marskości wątroby, zaburzaniach dróg żółciowych, cukrzycy i problemach skórnych. ODTRUWA i OCZYSZCZA organizm. Zapobiega miażdżycy i hamuje podziały komórek nowotworowych. Stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran. Słowem, jest dobry na wszystko!


O właściwościach pozostałych składników nie będę już dziś pisać, bo się spóźnię na imprezę ;)) Reszta w następnym odcinku! 

Smacznego! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z