Zdrowa przekąska na piątkowe before party? Ależ proszę!
Pasta chrzanowa z czerwonej fasoli z dodatkiem ostropestu wspomagającego pracę wątroby.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju z ostropestu
1 duża łyżka chrzanu
sól
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
jako posypka: pietruszka, mielone nasiona ostropestu
Fasolę, chrzan, olej i sól ładujemy do michy blendera i miksujemy na gładka masę. Chrzanu możecie oczywiście dodać mniej lub więcej w zależności jak ostry smak lubicie. Pestki prażymy na suchej patelni. Pastę przekładamy do miski, posypujemy ziarnami, ozdabiamy siekaną pietruszką i mielonymi nasionami ostropestu. Gotowe! Jeszcze tylko jakieś lekkie pieczywo lub/i surowe warzywa do nabierania i małe party gotowe. Smaczne i zdrowe :D
OSTROPEST wspomaga pracę wątroby, chroni ją przed szkodliwym działaniem alkoholu. Jest zalecany przy marskości wątroby, zaburzaniach dróg żółciowych, cukrzycy i problemach skórnych. ODTRUWA i OCZYSZCZA organizm. Zapobiega miażdżycy i hamuje podziały komórek nowotworowych. Stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran. Słowem, jest dobry na wszystko!
O właściwościach pozostałych składników nie będę już dziś pisać, bo się spóźnię na imprezę ;)) Reszta w następnym odcinku!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz