Przejdź do głównej zawartości

mus czekoladowy z cieciorki z mango





4 składniki:


-dwie czubate łyżki zblendowanej cieciorki
łyżka kakao
czubata łyżka miodu
mango


Cieciorka może być z puszki, ja odłożyłam trochę tej, którą gotowałam na hummus. Cieciorkę mieszamy z miodem i kakao - uzyskujemy gładki, puszysty krem czekoladowy. Dojrzałe mango (które upolowałam na Hali Mirowskiej za 2 zł!! :D ) myjemy, obieramy i blendujemy.

Do szklaneczki ładujemy mus czekoladowy a nastpęnie mus mango.... co tu dużo mówić, niebo w gębie. Listopad nabiera barw, życie smaku i w ogóle jest cudownie. 

Mango jest cudownym owocem. Dojrzałe jest szalenie aromatyczne i soczyste. Jego cudowny żółty kolor przywodzi na myśl słoneczne letnie dni... a poza tym, a może i przede wszystkim jest jednym z najzdrowszych owców świata, nazywane jest owocem bogów. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, wiele witamin i nie będę Was zanudzać szczegółami, apeluje tylko jedzcie MANGO! :)

Co do musu czekoladowego z cieciorki... czy można sobie wyobrazić zdrowszą wersję? Ja nie jestem w stanie :D 

Mozna zajadac bez wyrzutów sumienia! Ba nawet trzeba!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z