Przejdź do głównej zawartości

krem jarzynowy

Dziś prezentują szybką, prosta, tanią i delikatną w smaku zupkę jarzynowa w postaci kremu. Można zjeść w domu, można wziąć do pracy. Nakarmić rodzinę, przyjaciół, znajomych i nieznajomych, bo to samo dobro i samo zdrowie! I najważniejsze gotowana z sercem :)





Składniki:

podstawa:
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
4 średnie zmieniaczki
1 średnia cukinia
łyżka oliwy
woda

przyprawy:
ziele angielskie
wegeta ekologiczna
liść laurowy
zielona czubryca

do podania:
łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
2 pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
czarnuszka

Umyłam, obrałam i pokroiłam marchewkę pietruszkę i ziemniaki. Włożyłam do garnka z wodą, dorzuciłam ziele angielskie, listki laurowe i trochę wegety. Gdy warzywa zmiękły dodałam umytą i pokrojoną cukinię. Pod koniec gotowania doprawiłam czubrycą i dodałam olej. Całość zblendowałam (uprzednio wyjmując listki i ziele angieslkie).

Zupka wyszła bardzo delikatna w smaku, zawsze można ją wzmocnić solą, pieprzem i chilli. Ja dziś miałam ochotę na coś łagodnego. Aby ja upiększyć i wzbogacić smakowo posypałam ją kaszą jaglaną (która została ze śniadania), czarnuszką, pietruszką zieloną i odrobiną czarnuszki. Mjamka!!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z