Przejdź do głównej zawartości

cieciorkowa przekąska


Przekąski, przegryzki, snaki kojarzą się z czymś niezdrowym. I zazwyczaj są, jeśli są to produkty przetworzone, tłuste, zasolone i zasypane konserwantami. Ale, ale nie jest tak źle, są przecież zdrowe przekąski, które można zrobić w 5 minut samemu w domu. Przedstawiam sycącą przekąskę z cieciorki. 

Co prawda trzeba poświęcić czas na ugotowanie ziaren, ale można ugotować jej więcej jednorazowo i trzymać w zamrażalniku zapas na niespodziewany głód. 

składniki:
- szklanka ugotowanej cieciorki
- olej do podsmażenia
- przyprawy ( sól, pieprz, słodka papryka, czerwona czubryca)
 - garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Biorę porcję cieciorki (najczęściej gotuję jedną większą porcję, którą dzielę na mniejsze, wkładam do woreczków, mrożę i sięgam po nie w razie potrzeby). Rozmrażam cieciorkę, wrzucam ziarna na suchą patelnię i podprażam, kiedy już skórka zacznie być chrupiąca polewam ją olejem i posypuję moimi ulubionymi przyprawami. Zdejmuję z patelni i mieszam z pietruszką. Oczywiście można użyć innych przypraw i ziół, w zależności jakie Gotowe do schrupania!



*Jak ugotować cieciorkę?*
Trzeba namaczać ją w zimnej wodzie przez jakieś 12 godzin, można dodać odrobinę sody oczyszczonej (najlepiej zostawić ją na noc, a na drugi dzień rano zabrać się za gotowanie). Napęczniałe ziarna opłukać, wrzucić do garnka wypełnionego dużą ilością wody i gotować z odrobiną sody na wolnym ogniu 40-50 minut, do momentu, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu jeszcze raz opłukać i przetwarzać na pyszne potrawy.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

wegański smalec, czyli pasta z bałej fasoli

Nazwa tej pasty wydaje się kontrowersyjna i mało zachęcająca dla wegetarian i wegan :D Ale, ale .... to smarowidło z białej fasoli po pierwsze wygląda trochę jak smalec, po drugie jest przyprawiana podobnie jak smalec, a po trzecie zmielona biała fasola konsystencją nieco przypomina strukturę smalcu.  Zatem jest to smalec, bardzo smaczny smalec. Mjaaamka! Istnieje wiele opcji i możliwości przygotowania tzw. smalcu wegańskiego. A to z jabłkiem, a to ze śliwką, a to z dodatkiem kaszy jaglanej.To co prezentuję poniżej to wersja mocno klasyczna z zasmażaną cebulą i pestkami słonecznika udającymi skwarki. Nigdy chyba nie jadłam smalcu, przynajmniej nie pamiętam, ale z opisów innych ludzi i z książek wiem, że skwarki to ta chrupiąca tłusta drobinka i nie inaczej jest w mojej wersji.  Ilość przypraw zostawiam w kwestii upodobań, ale warto pamiętać, że sama fasola jest dość mdła w smaku. Ja osobiście lubię kiedy jest dużo majeranku, pasta jest wtedy szalenie aromatycz

Wegański blok czekoladowy z czerwonej fasoli

Przepis w oldschoolowej formie 😉

wegańska babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest niewątpliwie podlaskim specjałem. Jak się okazje niekoniecznie dobrze znanym na zachodzie kraju. Jako, że pochodzę z Podlasia wychowałam się na babce, kiszce i pyzach, czyli potrawach których bazą są ziemniaki. Mój tato nie uznawał obiadu, w którym nie byłoby ziemniaków z wody, a weekend nie byłyby weekendem gdyby nie pojawiły się na śniadanie placki ziemniaczane. Jednym z moich piękniejszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa jest smak babki ziemniaczanej pieczonej przez moją babcię na wsi. Babka piekła się w piecu kaflowym, w tak zwanej dachówce, w żeliwnej misce. Och co to był za smak... Nie do odtworzenia. Później wyjechałam na studia do Poznania, stolicy Pyrlandii więc czułam się jak u siebie - ziemniaki królowały. Pyry z gzikiem, zapiekanki ziemniaczane, puree na sto sposobów... i jakoś tak zleciało parę pięknych lat. W Warszawie kartoszki cieszą się mniejszą popularnością, wszyscy chcą tu być fit i uważają, że kartofle tuczą. Modnie jest jeść bataty. Z