Przekąski, przegryzki, snaki kojarzą się z czymś niezdrowym. I zazwyczaj są, jeśli są to produkty przetworzone, tłuste, zasolone i zasypane konserwantami. Ale, ale nie jest tak źle, są przecież zdrowe przekąski, które można zrobić w 5 minut samemu w domu. Przedstawiam sycącą przekąskę z cieciorki.
Co prawda trzeba poświęcić czas na ugotowanie ziaren, ale można ugotować jej więcej jednorazowo i trzymać w zamrażalniku zapas na niespodziewany głód.
składniki:
- szklanka ugotowanej cieciorki
- olej do podsmażenia
- przyprawy ( sól, pieprz, słodka papryka, czerwona czubryca)
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Biorę porcję cieciorki (najczęściej gotuję jedną większą porcję, którą dzielę na mniejsze, wkładam do woreczków, mrożę i sięgam po nie w razie potrzeby). Rozmrażam cieciorkę, wrzucam ziarna na suchą patelnię i podprażam, kiedy już skórka zacznie być chrupiąca polewam ją olejem i posypuję moimi ulubionymi przyprawami. Zdejmuję z patelni i mieszam z pietruszką. Oczywiście można użyć innych przypraw i ziół, w zależności jakie Gotowe do schrupania!
*Jak ugotować cieciorkę?*
Trzeba namaczać ją w zimnej wodzie przez jakieś 12 godzin, można dodać odrobinę sody oczyszczonej (najlepiej zostawić ją na noc, a na drugi dzień rano zabrać się za gotowanie). Napęczniałe ziarna opłukać, wrzucić do garnka wypełnionego dużą ilością wody i gotować z odrobiną sody na wolnym ogniu 40-50 minut, do momentu, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu jeszcze raz opłukać i przetwarzać na pyszne potrawy.
*Jak ugotować cieciorkę?*
Trzeba namaczać ją w zimnej wodzie przez jakieś 12 godzin, można dodać odrobinę sody oczyszczonej (najlepiej zostawić ją na noc, a na drugi dzień rano zabrać się za gotowanie). Napęczniałe ziarna opłukać, wrzucić do garnka wypełnionego dużą ilością wody i gotować z odrobiną sody na wolnym ogniu 40-50 minut, do momentu, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu jeszcze raz opłukać i przetwarzać na pyszne potrawy.
Komentarze
Prześlij komentarz