Przepis na czekoladowy piernik, który w zasadzie nie jest piernikiem dostałam od koleżanki z pracy. Pierniki kojarzą mi się z twardawym korzennym plackiem, a to pachnie jak piernik, nawet rochę wygląda, ale w smaku jest piękną niespodzianką dla zmysłów. Wilgotne dzięki jabłkom i konfiturom i choć zdaje się ciężkie jest sprężyste. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, ja zazwyczaj używam swojej własnej mieszanki w której jet: cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kurkuma, imbir i odrobina wanilii, bez cukru. Ciasto ma lekko kakaowy smak, a polewa czekoladowa dopełnia tą nutę. Nie słyszałam jeszcze, żeby komuś ono nie smakowało. Szybko się robi, bo to ciasto z serii jednogarnkowe, zatem do dzieła!
Składniki
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 2 szklanki wody
- 1 kostka margaryny / masła (roztopić)
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody
- 4 jabłka (pokrojone w kostkę)
- opakowanie przyprawy do piernika
- 1 słoik kwaśnego dżemu
- 1 słoik wiśni w syropie
Polewa:
-1/4 kostki margaryny/masła
-1/4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
Przygotowanie:
Jest bardzo proste. Wystarcz połączyć ze sobą wszystkie składniki w wielkiej misce i wymieszać. Proponuję wrzucić wszystko poza dżemem, jabłkami i wiśniami, zakręcić to mikserem, gdy masa będzie gładka dodać pominięte składniki i zamieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C minimum godzinę. Ciasto jest mokre i jest go dużo więc niektóre piecyki mogą potrzebować do 1,5 h. Trzeba sprawdzać patyczkiem czy już jest gotowe.
Polewę wykonuje się także szybko, wszystkie składniki wkładamy do małego garnuszka i stawiamy na ogniu. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Studzimy i polewamy po cieście.
*Do ciasta dodajemy wiśnie razem z syropem. Dżem jeśli mamy wybór - to dobrze by było, gdyby był z tych kwaśnych - porzeczkowy, mirabelkowy czy wiśniowy. Ja dodałam jeszcze słoik gruszek w occie, bo akurat mam ich dużo w piwnicy.
Największy fan czekoladowego pseudo piernika - Ryś.
Komentarze
Prześlij komentarz