Bardzo prosty i szybki przepis na słodką chwilę rozkoszy, która należy się każdemu w sobotnie popołudnie, po tygodniu ciężkiej pracy...choć nie zapominajmy, że dziś jest Dzień Kobiet, a więc i okazja na coś słodkiego :) Gruszki są kwaskowe, jabłka słodkie - wszystko to podbite smakiem korzennych przypraw i tajemniczym, orientalnym aromatem kardamonu. Masa owocowa jest mięciutka i aromatyczna, ciasto zaś chrupiące. Najlepiej podawać je na ciepło w towarzystwie lodów. Ciasteczko to świetnie gra z mocną czarną kawą ze szczyptą kardamonu i cynamonu.
Potrzebne będą:
- opakowanie ciasta francuskiego
- duży słoik jabłek do szarlotki (najlepsze te z domowej manufakturki)
- mały słoik gruszek w occie (najlepsze te z domowej manufakturki)
- przyprawy: cynamon, karadamon, imbir (około 1/4łyżeczki każdego)
- płatki migdałów
- troszkę oleju
- jajko
- lody czekoladowe, czy inne o ulubionym smaku
Nastawić piekarnik na temperaturę 160 stopni, lub według przepisu na opakowaniu, bo każdy piekarnik inaczej piecze. Następnie odpakować ciasto, placek można troszkę rozwałkować, by ciasto było cieńsze. Kokilki posmarować cieniutką warstwą oleju, by łatwiej je można było wyjąć (choć można je serwować bezpośrednio w kokilkach). Następnie wykrawać kwadraty ciasta i ładnie nim wypełnić foremki, ale zostawić jedne pasek ciasta na wierzch. Posypać migdałami. Do miski przełożyć owoce ze słoików (gruszki odsączyć) oraz dodać przyprawy do smaku, wymieszać i nakładać do kokilek. Znowu posypać płatkami migdałów i na wierzch ułożyć resztę ciasta, takie skrawki, czy krateczkę. Roztrzepać jajko i pędzelkiem posmarować ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
Serwować z lodami, np. czekoladowymi. Smakołyk można ozdobić posypując cukrem pudrem i kakao, oraz płatkami migdałów. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz