Przywołuję zimę czekoladowo-pomarańczowymi babeczkami z nutą przypraw korzennych. Szklanka mleka, babeczka, relaksująca muzyka... brakuje tylko śniegu za oknem.
suche:
1 czekolada, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3łyżeczki sody, szczypta cynamonu, szczypta imbiru
mokre:
3/4szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 2 małe jajka, aromat waniliowy
dodatek:
2 pomarańcze (najpierw otarta skórka z sparzonej pomarańczy, a później miąższ bez plewek)
Składniki suche wymieszać w jednej misce, dodać pomarańcze. W drugiej misce wymieszasz mokre. Połączyć zawartość obu misek i przełożyć do foremki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut (180 stopni C).
suche:
1 czekolada, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3łyżeczki sody, szczypta cynamonu, szczypta imbiru
mokre:
3/4szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 2 małe jajka, aromat waniliowy
dodatek:
2 pomarańcze (najpierw otarta skórka z sparzonej pomarańczy, a później miąższ bez plewek)
Składniki suche wymieszać w jednej misce, dodać pomarańcze. W drugiej misce wymieszasz mokre. Połączyć zawartość obu misek i przełożyć do foremki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut (180 stopni C).
Komentarze
Prześlij komentarz